fredag den 27. april 2012

Ledelse efterlyses

Så er vi der igen - en gammelkendt nyhed er dukket op igen - Sygefraværet blandt offentlig ansatte i ældreplejen er dobbelt så højt som i den private sektors ansatte i ældrepleje. Forskellen er stor 7,8 dagsværk i den private sektor og 16,1 dagsværk i den kommunale sektor....!

Men det er der faktisk RIGTIG gode grunde til.
Først og fremmest er der tale om hårdt fysisk arbejde, men det gælder jo for begge typer ansatte. Måske kan man tilsnige sig at pointere at private virksomheder kun byder en på en del af opgaverne - med overvægt på de opgaver der ikke er personlig pleje og dermed kræver håndtering og løft af vores medmennesker.
Samtidig forsvarer kommunerne sig med at de i ansættelsen i ældreplejen tager et socialt ansvar og har folk ansat der ikke ellers ville kunne få job i det private.
Når det så er sagt kommer vi til en ret vigtig pointe - sygefraværet i ældreplejen varierer nemlig stærkt mellem de enkelte kommuner. Læsø Kommune har således et gennemsnit på 7,6 dagsværk - og dermed et LAVERE gennemsnitligt fravær end i det private. Dragør er helt oppe på 22,8 dagsværk - altså et fravær der er tre gange så højt som i Læsø.
Andre vil måske efter bedste fordomme hævde, at private virksomheder i højere grad sparer og optimerer, men tilfredsheden blandt de ældre der modtager ydelserne er faktisk højere hos de der vælger en privat udbyder. Det KAN jo hænge sammen med at det høje fravær i den kommunale del giver anledning til mange skift i hvem der dukker op hos den ældre - med utryghed til følge.

Professionel ledelse efterlyses
Ledelsen bør i højere grad forsøge at afhjælpe de gener og skavanker, der følger med jobbet som ansat i ældreplejen. Skulle man være virkelig fremme i skoene kunne man jo overveje ordninger ,der inkluderer kiropraktor fysioterapeut, massage eller andre velvære-komponenter. Kommunerne har i forvejen samarbejde med disse grupper så mon ikke der kan findes en fornuftig model.

Men den vigtigste ændring er ledelse. For årtier siden begyndte en trend i den private sektor - en bevægelse væk fra at lade fagspecialister forfremmes til ledere med personaleansvar. Og ofte finder de forfremmede specialister sig selv med en ordentlig stak bureaukrati og papirnusseri, som de aldrig har drømt om og savner de faglige udfordringer i hverdagen. Det resulterer i ledelse der blander sig for meget i de faglige detaljer og mere eller mindre undgår at udøve den afgørende disciplin personaleledelse. Alt for ofte har ledelse af medarbejderne som mennesker været undervurderet. Ledelse har i den private sektor bevæget sig væk fra skrivebordsplaner og rykken rundt med medarbejderne som små ressourcebrikker til at omfatte motivation, trivsel, holdninger, moral, kommunikation og an lang række forhold der alle komplicers af et vi først og fremmest er dygtige selvstændige mennesker der også går på arbejde. Ledelse er i sig selv så kompliceret at det ikke er tilstrækkeligt at udøve faglig ledelse. Og det er min klare opfattelse, at det netop der det der er akilleshælen i den kommunale sektor. Alt for ofte hånes valget af en professionel leder med kommentarer om at vekommende ikke aner en pind om det fagområde der skal ledes. Men det gør jo netop medarbejderne. Og kan man finde større anerkendelse end at medarbejderne besidder den nødvendige kompetence i afdelingen???

Det er da i orden at melde sig syg, selvom man ikke fejler noget!
Et virkeligt kraftigt udtryk for, at der er behov for bedre ledelse, er holdningen til at melde sig syg uden at fejle noget, men fordi man har behov for lidt fridage. Konklusionen er godt nok helt tilbage fra 2007 og også fra CEPOS, men viser ikke desto mindre en både stor og relevant forskel mellem den private og offentlige sektor. Og så lidt politisk drilleri: En lille tragisk komisk pointe fra undersøgelsen er faktisk også, at den største forståelse for ulovligt fravær findes hos SF's vælgere ;-)

Eksempler tak....
Hvis man savner konkrete eksempler på hvad det er man som ledelse kan tage fat i med det samme viser CEPOS's undersøgelse at flertallet af de private:
* Fører statistik 67%
* Har tiltag der forebygger og håndterer stress 81%
* holder løbende samtaler 67%
Lidt færre (32-44%) supplerer med trivselsundersøgelser, politik for sygefravær, samtaler ved højt fravær og skriftlige advarsler.
Og stik mod fordommene er der blot 11% der har en økonomisk gulerod ved lavt sygefravær.
Se det er de mere håndgribelige tiltag der umiddelbart kan kopieres. Men det vigtige er ikke de konkrete tiltag. Det centrale er holdningen til ledelse og den måde den udføres på. At ledelsen kan se de menneskelige perspektiver er altafgørende for om tiltag som disse er virksomme for både ansatte og økonomi.

Den uundgåelige tanke om pengene...
En god og fornuftig (men rød) byrådspolitiker jeg kender har engang udtalt "Jeg ville ønske at det ikke altid handlede om penge". I min optik er det slet ikke det, det handler om. Ja - man får øje på besparelsespotentialet. Men når det er så vigtigt at kigge på pengene, så er det fordi de er knappe. De kommer ikke af sig selv. Masser af mennesker undværer fritid og familie for at gå på arbejde og tjene til sig selv og vores samfund. Så skylder vi os selv og  modtagerne af vores ydelser at vi bruger pengen bedst muligt. At nedbringe sygefraværet kan ikke gøres med pisk og kontrol. Det flytter kun fraværet væk fra de korte sygemeldinger til de lange. Vi skal sørge for at god ledelse opprioriteres i det offentlige til gavn for medarbejdere - tilgavn for modtagere af ydelser - til gavn for vores samfund. Det der er godt for mennesket er godt for samfundet hvis udsynet er langt nok!!! Hvis sygefraværet i den offentlige del af ældreomsorgen kunne komme ned på bare samme gennemsnit som i det private (som Læsø har formået) ja så kunne man frigøre KNAP EN MILLIARD kroner på årlig basis. Tænk hvor god nytte de kunne gøre hvis man brugte dem på bedre service i hårdt trængte områder.



(*)
Nyheden om sygefraværet er bragt i forbindelse med en undersøgelse bestilt af den liberale tænketank CEPOS. Link til notat om undersøgelsen på CEPOS' hjemmeside: http://www.cepos.dk/publikationer/analyser-notater/analysesingle/artikel/dobbelt-saa-hoejt-sygefravaer-i-den-kommunale-aeldrepleje-som-i-den-private/
Den 11 sider lange rapport udarbejdet af Mia Amalie Holstein kan findes på : http://www.cepos.dk/fileadmin/user_upload/dokumenter/2012-04/notat_kommunaltfravaer_april12.pdf

Undersøgelsen om holdningen til ulovligt fravær kan findes på følgende link: http://www.cepos.dk/uploads/media/Det_er_da_i_orden_at_melde_sig_syg.pdf

Ingen kommentarer:

Send en kommentar