onsdag den 11. april 2012

Betaling for udeblivelse fra operation

Så dukkede diskussionen op igen - Skal danskerne betale for udeblivelse fra en planlagt operation. Umiddelbart virker tanken jo helt rimelig. Sundhedsydelser er LANGT dyrere end de fleste mennesker forestiller sig. Det er et ret betragteligt beredskab der står til rådighed når en operation skal foretages - også selvom selve operationen er simpel.

Vi er ikke nået til størrelsen af betalingen endnu - man kan umuligt opkræve hele omkostningen ved udeblivelsen uden at belaste uforholdsmæssigt meget for de fleste. Man må derfor forvente et slags opdragelsesgebyr, der skal minde om, at det koster samfundet noget når man brænder hospitalet af - penge som det offentlige sagtens kan bruge til andre trængende områder.

At det overhovedet falder nogen ind ikke at melde afbud, er svært at forstå og resultaterne af forsøg med sms-påmindelser viser da heldigvis også at en stor del af udeblivelserne skyldes forglemmelser. Om huskepengene vil hjælpe på hukommelsen er jo en trossag. Man skal nok ikke gøre sig forhåbninger om at få dækket størstedelen af hvad udeblivelserne koster. Enkelte politikere moraliserer over den holdning der giver anledning til de mange udeblivelser. Men der er efter min mening også god grund til at granske den holdning danskerne mødes med i de offentlige systemer.

Jeg synes det er ganske rimeligt at kræve betaling ved udeblivelse. Men det er mindst lige så relevant at turde kigge i spejlet og sige at aflysninger medfører betaling til borgere der har afsat tid til operation. En operation kræver ofte at man tager fri fra arbejde, arrangerer at der er taget hånd om børnepasning, kørsel og andre praktikaliteter. En fridag fra arbejdet er ikke gratis og det er respektløst blot at forvente at borgerne uden besvær kan jonglere rundt med famlie, venner, børn og arbejdsplads uden videre.

Derfor - indfør betaling for udeblivelse fra operation - men også for aflysninger !

3 kommentarer:

  1. Jeg kan som sådan ha' stor sympati for tanken. Det BØR koste noget at udeblive ...

    MEN: Det ku' være rart at få sat ønske i perspektiv - f.eks. i forhold til et realistisk overslag på, hvor store udgifter det offentlige sygehusvæsen har i forbindelse med udeblivelse.

    Desuden kunne det være nyttigt med en holdning til, hvor grænsen for opkrævning af udeblivelsesgebyr bør gå - i forhold til den konkrete udgift og i forhold til, hvad udgifterne til opkrævning og inddrivelse løber op i.

    Det vil jo ikke være hensigtsmæssigt at havne i en situation, hvor det koster mere, end man får ind ...

    SvarSlet
  2. Der er jeg helt enig - før denne diskussion kan blive kvalificeret har vi brug for indblik i hvad det koster at afblæse en operation. Det lyder nærmest som om du er nervøs for om nogle kunne blive afkrævet mere end aflysningen havde af omkostninger. Den bekymring deler jeg på ingen måde. Jeg er overbevist om at et politisk fastsat beløb vil være symbolsk i forhold til selve omkostningen. Men betragtningen omkring administration er jeg enig i. Jeg tror bare besparelsen ved muligheden for bedre planlægning vil være væsentligt større.

    SvarSlet
  3. Hermed lidt tal fra DR i går. Det ser ud til at andre har fået øje på samme pointe som jeg med gener for patienter i forbindelse med aflysninger fra hospitalets side også skal tages med i overvejelserne:


    FAKTA: Så mange bliver væk fra behandling
    11. apr. 2012 10.19 Indland
    Flere regioner vil indføre bøder til patienter der ikke møder op til planlagte operationer.

    Det skønnes, at patienter udebliver fra gennemsnitligt fire procent af de ambulante behandlinger og cirka en procent af de planlagte operationer med indlæggelse.

    Sygehusene aflyser i snit cirka en procent af de planlagte operationer, på grund af akutte patienter eller sygdom blandt personalet.

    Hos de praktiserende læger ligger udeblivelsesprocenten på 4,5. Dette modsvarer dog i "høj grad" af patienternes gener ved ventetid hos lægen, hed det i en rapport.

    En opgørelse sidste år viste, at der i løbet af ét år blev aflyst knap 7200 operationer, fordi patienterne udeblev

    SvarSlet